Zoeken op kenteken/merk/model
Zoeken op

Merk en type

Of artikelcode

Volkswagen onderdelen

Maak een keuze uit onze automerken:

Volkswagen

Ferdinand Porsche liep al reeds 20 jaar met het idee een auto te produceren die voor iedereen betaalbaar was. Echter was er in die geen interesse bij de gevestigde automerken.
Toen Porsche bij zijn werkgever Mercedes-Benz over zijn ideeën begon betekende dit het einde van zijn loopbaan bij dit automerk.
Pas in de jaren ’30 was mede door de depressie veel vraag naar goedkope auto’s werd een oproep gedaan door de Duitse regering om een auto te ontwikkelen die aan specifieke eisen moest voldoen. De auto moest 100km/h kunnen halen, er moesten twee volwassenen en een kind in kunnen, zuinig zijn en een lucht gekoelde motor hebben. Dit laatste zodat de auto in de winter buiten kon staan.
Ferdinand had zo een auto al klaar op papier en kreeg dus de opdracht een prototype te bouwen.

Het ontwerp was zeer geslaagd en dus werd de eerste fabriek gebouwd. Omdat de arbeiders ook moesten wonen ontstond een hele stad om de fabriek heen. Dat is het huidige Wolfsburg.
Het automerk Volkswagen was geboren. De door Porsche ontwikkelde auto kreeg de naam Kever en was een doorslaand succes. Al in 1955 liep de miljoenste kever van de band.

Later werd op het chassis van de kever de sportievere Karmann Ghia en de Ponton leverbaar. Maar ook het bekende VW busje stond op het onderstel van de Kever. Het idee van dit busje kwam van de eerste buitenlandse Volkswagen verkoper Pon in Nederland. Met de schetsen die Pon had gemaakt ging hij naar de directie van Volkswagen die het idee wel zagen zitten. Het gevolg was een bedrijfswagen en personen variant die wereld beroemd is geworden. Ook een camper versie kwam op de markt waar vandaag de dag veel geld voor word betaald.

In 1964 nam Volkswagen Auto-Union over van Mercedes. Hiermee kwam Audi in het bezit van VW waarmee de VAG groep ontstond. Met deze overname kwam VW in het bezit van veel nieuwe techniek die later zou leiden tot de Volkswagen Golf die als opvolger voor de Kever moest dienen. Door het blijvende succes van de Kever bleven beide modellen leverbaar. Vanaf 1978 werd de Kever enkel nog buiten Duitsland gebouwd. In Mexico rolde de laatste van de band in 2003.
In aanloop tot deze productiestop had Volkswagen een retro Kever ontwikkeld op basis van de Golf 4. In 1998 kwam de New Beetle op de markt.

Op de Golf I techniek werden nieuwe modellen ontwikkeld. De Polo, Passat en Scirocco. Het verkoopsucces werd zo groot dat het Volkswagen merk gered was. Door het jarenlange één model beleid en weinig vernieuwing was Volkswagen in de jaren ’60 ingehaald door de concurrerende merken waardoor de verkoop cijfers daalde.

In 1990 neemt VW het automerk Seat over. Al enkele jaren hadden ze al een meerderheidsaandeel in het automerk.
Na de val van het communistische oosten van Europa werd het automerk Skoda geprivatiseerd. In 1991 neemt Volkswagen 30% aandeel in het merk. Hiermee is de merken portfolio van de VAG groep flink gegroeid.

1998 neemt Volkswagen AG de merken Bugatti en Lamborghini over. Ook is een poging gedaan Rolls-Royce over te nemen. Alhoewel VW de strijd tegen BMW verloor kon met het merk Bentley toe-eigenen.

De personen automerken die op dit moment geheel of gedeeltelijk in bezit zijn van de VAG groep:
 • Volkswagen
 • Audi
 • Porsche
 • Seat
 • Skoda
 • Bugatti
 • Bentley
 • Lamborghini


De meest verkochte onderdelen:


 • Nederlandse webwinkel
 • Grote voorraad, snelle levering
 • 14 dagen niet goed geld terug
 • Veilig bestellen en betalen