Hoe weet ik of mijn auto een roetfilter heeft
Dieselauto's hebben al geruime tijd de mogelijkheid om een roetfilter in het
uitlaatsysteem gemonteerd te krijgen. In 2005 heeft de Nederlandse overheid besloten een subsidie te geven voor elke roetfilter wat gemonteerd werd. Toch zijn personenauto's vanaf 2011 standaard af fabriek voorzien van een roetfilter. Voor bedrijfsauto's geld dit vanaf 2012. Voor deze voertuigen is het dan ook verplicht om een roetfilter te hebben. Het demonteren of leeg halen ervan is niet toegestaan.
Vanaf mei 2018 moet bij een APK keuring de aanwezigheid van een roetfilter controleren. Is het roetfilter niet aanwezig of leeggehaald? Dan word de auto afgekeurd.
Bij benzine auto's is nooit een roetfilter gemonteerd.
Wat is een roetfilter
Een roetfilter doet wat zijn naam al doet vermoeden. Hij filtert de roetdeeltjes uit de uitlaatgassen.
Maar waar blijven deze roetdeeltjes? Deze worden tijdelijk opgeslagen in het filter tot deze te ver verzadigd raakt waardoor de druk voor het roetfilter stijgt. De druk sensor geeft door aan het motormanagement dat het tijd is om te regenereren.
Dit betekend dat het
motormanagement de inspuiting veranderd waardoor de temperatuur voor het roetfilter stijgt. Deze hogere temperatuur zorgt ervoor dat de roetdeeltjes in het roetfilter opnieuw verbranden en kleiner worden. Nu kunnen ze alsnog de uitlaat verlaten. De roetdeeltjes die nu de lucht komen zijn klein genoeg om minder belastend te zijn voor onze longen en het milieu.
Wanneer moet een roetfilter vervangen worden
Een roetfilter kan verstopt raken. Door een teveel aan roetdeeltjes ontstaat ophoping van roet. Het motormanagement zal bij een te hoge druk gaan regenereren. Hierbij word extra brandstof ingespoten om de temperatuur te verhogen zodat de roetdeeltjes nabranden zodat ze klein genoeg zijn het roetfilter te verlaten.
Mocht dit niet meer voldoende werken is reinigen een mogelijke oplossing. Hiervoor moet het binnenwerk nog intact zijn. Om een professionele reiniging te doen word het roetfilter gedemonteerd en in een speciale reinigingskast geplaatst. Na de procedure komt het filter er weer als nieuw uit. Als blijkt dat het binnenwerk toch defect is heeft reinigen geen zin. Vervangen is noodzakelijk.
Hoe lang gaat een roetfilter mee
De levensduur van een roetfilter is van een aantal factoren afhankelijk. Gemiddeld zal het roetfilter tussen de 130.000 en 200.000 kilometer mee gaan.
Hierbij word er vanuit gegaan dat alle systemen die invloed hebben op de werking van het roetfilter juist functioneren. Bij een motorstoring zal het roetfilter sneller defect kunnen raken. Ook kan het binnenwerk te warm worden waardoor het samensmelt.
Hoe vaak regenereert een roetfilter
Regenereren is het tijdelijk verhogen van de temperatuur van de uitlaatgassen. Zover, dat de verbrandingstemperatuur van de roetdeeltjes wordt bereikt. Deze grens ligt ongeveer bij 600 graden Celsius. De deeltjes verbranden waardoor ze klein genoeg zijn om het roetfilter te kunnen verlaten. Ze zijn nu ook klein genoeg om minder schadelijk te zijn voor onze gezondheid. Bij de meeste moderne auto's gebeurt dit door de inspuitstrategie te veranderen.
De frequentie is afhankelijk van de hoeveelheid roetdeeltjes het roetfilter te verwerken krijgt. Bij veel korte stukjes rijden zal de roetopbrengst groter zijn dan bij snelweg gebruik. Ook de rijstijl heeft invloed.
Wat kost een roetfilter
Dit is nogal uiteenlopend. Dit kan variëren van €175 tot €1500 afhankelijk van het automerk en gebruikte roetfiltertype.
Een originele van het automerk zal ook duurder zijn dan een alternatief. Toch hoeft origineel niet altijd beter te zijn.
Check nu met uw kenteken of model selectie wat voor uw auto een nieuw roetfilter kost.
Roetfilter reinigen
Een roetfilter kan verstopt raken. Regenereren heeft dan geen invloed meer op de roetdeeltjes die vast zitten. Toch hoeft een roetfilter dan niet perse vervangen worden. In veel gevallen is een reinigingsbeurt een mogelijkheid. Voor een professionele reiniging moet het roetfilter gedemodeerd worden. In een speciale machine word het binnenwerk ontdaan van alle roetdeeltjes en vuil. Eenmaal schoon kan met een speciale techniek de werking gecontroleerd worden. Boven een vastgesteld percentage is de werking weer als nieuw en het roetfilter kan weer jaren mee. Mocht tijdens de reiniging duidelijk worden dat er schade is aan het binnenwerk dan heeft deze procedure geen zin en is vervangen nog de enige optie.
Aanmelden voor een roetfilter reiniging?
Vraag een roetfilter reiniging aan.