Maak een keuze uit onze modellen van Dacia
Wat doet een katalysator
Een katalysator bevindt zich in het uitlaatsysteem van uw Dacia, meestal vlak na de motor. Deze zet schadelijke uitlaatgassen om in minder schadelijke gassen. Lang niet alle gassen die vrijkomen bij de verbranding zijn toxisch. Slechts sommige van deze uitlaatgassen kunnen giftig of schadelijk zijn voor het milieu. Toch is het belangrijk dat deze gereduceerd worden. Door een chemisch proces dat plaatsvindt binnenin de katalysator worden deze stoffen omgezet in minder vervuilende stoffen. Edelmetalen binnenin zorgen voor dit chemisch proces.
Wat is een katalysator
Een katalysator is een metalen huls met een keramische of metalen rastervormige binnenkant. Op het raster worden edelmetalen gezet. Deze metalen zorgen voor de werking van de katalysator. Zodra de uitlaatgassen in aanraking komen met het edelmetaal ontstaat een chemische reactie waardoor de gassen minder giftig zijn.
Zodra de edelmetalen los komen van het raster dan kun je technisch gezien zeggen dat de katalysator stuk is. Dit defect word zichtbaar met de 4-gasmeting tijdens de APK keuring. De reden kan ouderdom zijn. Ook kan de temperatuur in de katalysator te hoog worden. In het laatste geval is er een defect in de motor of motormanagement wat opgelost moet worden voordat u de katalysator vervangt.
Het keramiek kan ook breken. U merkt dit aan een rammelend geluid uit de uitlaat. Bij een katalysator met een metalen binnenwerk komt dit niet zo snel voor.
Katalysator kapot: hoe merk je dat?
Is de katalysator van uw auto kapot? Een kat kan op verschillende manieren defect raken. Zo kan het binnenwerk stuk gaan. Als een keramische kat een tik van buitenaf krijgt kan het breken waardoor het binnenwerk los komt te liggen. U hoort dan een rammelend geluid. Dit is stationair vaak al te horen.
Een andere manier is een te hoge temperatuur waardoor het binnenwerk smelt. Vaak heeft dit een externe oorzaak. Een storing in het motormanagement of ontsteking kan hier de oorzaak zijn. Maar ook verkeerde brandstof heeft voor de katalysator desastreuze gevolgen.
Op het binnenwerk zit een edelmetaal vast. Door ouderdom of te hoge temperatuur kan dit metaal loslaten waardoor de werking nihil word. Bij een APK keuring kan de auto hierop afgekeurd worden.
Hoe lang gaat een katalysator van een Dacia mee
Bij normaal gebruik en het juiste onderhoud kan een katalysator het leven van uw Dacia mee gaan.
Motorstoringen, ontstekingsproblemen en slecht onderhoud verkorten de levensduur drastisch.
Maar ook de rijstijl is een factor. Uiteindelijk is een te hoge temperatuur in de meeste gevallen de oorzaak van een defect.
De meest voorkomede oorzaken:
- Storing in de motorsturing
- Versleten of defecte ontstekingsdelen
- Olie en/of koelvloeistof in de uitlaat
- Schade van buitenaf
- Veel korte stukjes rijden
- Veel in hoge toeren rijden
- Verkeerde brandstof gebruikt
Is een katalysator verplicht?
In Nederland is het sinds 1992 verplicht een katalysator onder elke nieuw verkochte auto te hebben.
Voor zowel benzine, LPG en dieselauto's, dus alle auto's die schadelijke gassen uitstoten, is een katalysator verplicht. Het enige doel is om deze uitstoot te verminderen. Tot 1992 waren er al wel auto's met een katalysator. Begin jaren '70 waren er al Amerikaanse auto's die standaard een katalysator hadden. Deze moesten leeg gehaald worden om een Nederlandse goedkeuring te krijgen.
Hoe kan ik een katalysator vervangen
Een katalysator monteren is niet heel lastig. Het is een gedeelte van het uitlaatsysteem en kan in het uitlaatspruitstuk of voorpijp verwerkt zijn. Het vervangen is in feite ouderwets sleutelwerk. Met het juiste gereedschap en handigheid kan iedereen een nieuwe monteren.
Gebruik nooit kit tussen de delen. De kit kan los raken en in het raster terecht komen. De werking zal minder worden. Maar ook kan hierdoor er een verstopping ontstaan.
Bij elke katalysator dienen de pakkingen mee vervangen te worden. Dit moet voldoende zijn voor een goede afdichting. Controleer dan ook altijd de overige uitlaatdelen die blijven zitten op roestvorming en schade ronde de bevestiging punten.
Hoe werkt een katalysator
Zodra de uitlaatgassen in aanraking komen met de edelmetalen die op het ceramische of metalen binnenwerk zitten, ontstaat er drie chemische reacties.
Door een stof te mengen met een andere stof, ontstaat een reactie.
Om het gelijk maar heel technisch te maken:
NOx + CO → N2 + CO2
CO + O2 → CO2
HC + O2 → CO2 + H2O
In andere woorden:
Stikstofoxiden + Koolstofmonoxide →
Stikstof + Koolstofdioxide
Koolstofmonoxide + Zuurstof →
Koolstofdioxide
Koolwaterstof + Zuurstof →
Koolstofdioxide + Water
Dit proces werkt alleen bij de juiste temperatuur. Vanaf 250 graden en optimaal bij 450 graden Celsius.
Het is dus van belang dat de katalysator zo snel mogelijk na de koude start op bedrijfstemperatuur komt.
Bij veel moderne auto's zit een tweede
lambdasonde achter de katalysator gemonteerd. Deze lambdasonde controleert de werking van de katalysator.
Katalysator bestellen bij EasyCarParts
Een katalysator kan op verschillende manieren stuk gaan. Zo kan het metaal van de pijp breken. Het binnenwerk los komen te zitten of afbrokkelen. Maar een op het oog goede katalysator kan van binnen toch stuk zijn. De chemische reactie levert niet meer voldoende capaciteit om het juiste eindresultaat te bereiken. Dit resulteert in een APK afkeurpunt tijdens de 4-gas meting. Vaak ligt hier nog een onderliggend probleem. Alleen de katalysator vervangen is dan niet genoeg. Ook de oorzaak moet aangepakt worden. Dit is meestal te vinden in een verkeerde inspuiting of ontsteking. Maar ook olieverbruik kan de oorzaak zijn.
Vul uw kenteken in om direct de mogelijkheden voor uw auto te zien. Klik de juiste aan om de winkelwagen te vullen. Met een paar stappen loopt u door het bestelproces waarmee u de order kan voltooien.
Wat kost een nieuwe katalysator voor uw Dacia
Katalysatoren komen in verschillende vormen en uitvoeringen. Zo kan de kat geïntegreerd zin met het spruitstuk of voorpijp. Er kan een flexibelstuk aan vast zitten. Sommige auto hebben twee of meer katalysatoren.
Kijk nu in onze webshop voor de mogelijkheden voor uw auto.
Katalysator
Renault Megane
Katalysator
Volkswagen Polo